Lattialämmitys, jota kutsutaan myös säteilylämmitykseksi, on ylellinen kodin ominaisuus ja suosittu trendi uusissa asunnoissa sekä kunnostustöissä, joissa keskitytään puhtaisiin, viihtyisiin ja muotitietoisiin asumuksiin. Tässä blogikirjassa käsitellään lattialämmityksen etuja ja haittoja. Aloitamme eduilla ja siirrymme sen jälkeen haittoihin.

Edut ja haitat yhdellä silmäyksellä:

(+) Energiatehokas lämmitys (+) Helppokäyttöinen (+) Lisää tilaa ja suunnittelun vapautta (+) Toimii kaikkien lattianpäällysteiden kanssa (+) Turvallisuus ja mukavuus (+) Helppo asentaa

(-) Asennuskustannukset (-) Asennusaika (-) Lattian korkeus

Living room with underfloor heating blog

Lattialämmityksen edut

1. Energiatehokas lämmitys

Sähkölattialämmitys tuottaa huoneessa tasaista ja tehokasta lämpöä  lattiasta ylöspäin.

Perinteiset lämpöpatterit on lämmitettävä korkeaan lämpötilaan (65-75 astetta), jotta huone voidaan lämmittää tehokkaasti, kun taas sähkölattialämmitys lämmittää huoneen 29 ºC: n tai pienemmässä lämpötilassa lattiapäällysteen mukaan ja siten kuluttaa vähemmän energiaa ja pitää energialaskut paljon alhaisempina.

underfloor heating energy efficiency

Lisäksi lämpöpatterit lämmittävät ensin ilman lähellä pattereita, minkä vuoksi patterien lämmittämät huoneet ovat alttiita “kylmille paikoille”, mikä tarkoittaa, että ilma tuntuu kylmältä huoneen keskellä ja erittäin kuumalta patterien vieressä. Tämä johtaa yleensä patterin yläpuolelle avautuvan ikkunaan avaamiseen että sisälle saataisiin raitista ilmaa ja samalla kaikki maksettu energia menee ulos ikkunasta. Säteilylämpö lämmittää koko huoneen lattiasta ylöspäin ilman, että lämmitettävällä alueella on kylmäpisteitä tai tunkkaisuutta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että toisin kuin perinteiset lämpöpatterit, joiden ansiosta huone tuntuu usein kylmältä tai liian kuumalta, lattialämmitys ei ylikuumene – sen sijaan se saavuttaa halutun lämpötilan seinään asetetulla termostaatilla.

Säteilylämmöllä saavutetaan energiankulutuksen keskimääräinen säästö – 15% tehokkaan kodin lämmittämisen ansiosta

2. Helppokäyttöinen

Kun lattialämmitys on asennettu, se ei tarvitse käytännössä mitään huoltoa, ja siinä on elinikäinen takuu täydelliselle mielenrauhalle. Warmup-lämmitysohjaimet varmistavat, että järjestelmä toimii mahdollisimman tehokkaasti joko älykkäiden WiFi-termostaattien avulla, tai ohjelmoitavan termostaatin avulla, joka voidaan ohjelmoida varmistamaan, että lämmitys käynnistyy tiettyinä aikoina, antamalla mahdollisuuden kytkeä sen pois päältä yöllä.

zoned heating control

3. Lisää tilaa ja suunnittelun vapautta

Lattialämmityksen käyttäjät voivat nauttia koko huoneesta ilman lämpöpattereita seinillä. Myös nykyaikaisimmat lämpöpatterit vievät tilaa seinällä, joten kuvittele miten käyttämällä lattialämmitystä seinät voidaan sisustaa vapaasti, todellakin ilmaisten omaa tyylitajuaan tai yksinkertaisesti saavuttaen minimalistinen ulkoasu, tyylistä riippumatta ja vapaana pattereiden asettamista rajoitteista.

interior design without radiators

4. Toimii kaikilla lattianpäällysteillä

Lattialämmitys antaa vapauden kodin suunnitteluun, hyödyntäen koko seinän ja lattiatilan. Ja käyttäjät voivat valita vapaasti lattiatyypin, koska lattialämmitys toimii hyvin laminaatin, puun, laattojen, kivien, mattojen ja muiden päällysteiden kanssa.

Floor Types compatible with underfloor heating

5. Turvallisuus ja mukavuus

Lattialämmitys tarkoittaa sitä, että lämpöpatterien terävistä reunoista tai kuumista pinnoista ei enää tarvitse huolehtia, kun nuoremmat perheenjäsenet ovat talossa. Lämmitysjärjestelmä on turvallisesti piilossa lattian alla ja se ei tule liian kuumaksi.

Säteilylämpö on myös paljon parempi ilmanlaadulle huoneessa, koska se pitää ilman raikkaana ja happipitoisena. Toisaalta patterien aiheuttamat korkeat lämpötilat lisäävät epämukavuutta ja vähentävät happitasoja. Lämpökierto lattiasta kattoon ja sitten takaisin saa kaikki pölyt liikenteeseen mitä ei tapahdu lattialämmitysjärjestelmässä.

improve air quality and less dust with underfloor heating

6. Helppo asentaa

Lattialämmitys on helppo asentaa, varsinkin jos se on osa uutta rakennus- tai kunnostushanketta. Esimerkiksi Warmupin SPM-lämmitysmatot voidaan asentaa Tee-Se-Itse projektina koska ne on helppo asentaa, kun kaikki sähköjohdot on jo etukäteen kytketty verkkoon, joka on valmiina rullalla. Lisäksi siivous helppoutta on jopa lisätty, koska huoneiden pitäminen pölyttöminä on helpompaa ilman lämpöpattereiden nurkkia ja sopukoita.

Lattialämmityksen haitat

1. Asennuskustannukset

Asennuksen kustannuksia arvioitaessa turvallinen kustannusarvio on noin 75-100 euroa neliömetriä kohti riippuen valitun järjestelmän tyypistä. Asennuksen lisäksi, tarvitaan edelleen pätevää sähköasentajaa järjestelmän kytkemiseen virtalähteeseen, tämä voi kestää muutaman tunnin, ja se voi maksaa 150–250 € riippuen siitä, kuka sen tekee ja millä paikkakunnalla.

Siksi vähimmäiskustannukset ovat sähköasentaja ja sähköjärjestelmän kokonaistyökustannukset mukaan lukien vähintään 375 € riippuen tarvittavan ammattilaisen työn tasosta.

2. Asennusaika

Yleensä on olemassa tarve laittaa itsetasoittava pinnoite sähkölattialämmitysjärjestelmän päälle, jolloin aika, joka kuluu kuivumiseen ennen lattianpäällysteen käyttöönottoa on otettava huomioon – tämä on yleensä päivä tai kaksi.

Warmup heating mats installation

3. Lattian korkeus

Lattialämmitysjärjestelmät lisäävät lattian korkeutta huoneessa keskimäärin muutaman senttimetrin verran riippuen valitusta järjestelmästä. Lisäksi, jos lämmitysjärjestelmän alle asetetaan eristyslevyjä energiatehokkuuspotentiaalin maksimoimiseksi, varmistamaan sen että kaikki lämpö nousee pikemminkin ylös kuin alas, niin nämä nostavat korkeutta hieman enemmän, noin 1 – 2 cm.

Kuitenkin, jos korkeuden menettäminen huoneessa on ongelma, niin Warmupin SPM-lämmitysmattojen lattialämmitysjärjestelmä voi olla ihanteellinen – koska sen kaapelit ovat erittäin ohut ja tämän seurauksena se ei nosta lattian korkeutta merkittävästi.

Yhteenveto: onko lattialämmitys sen arvoinen?

Lattialämmitys on helppo ja energiatehokas tapa lämmittää koti. Vaikka säteilylämmityksen asentamiskustannukset ovat korkeammat kuin perinteisten lämpöpatterien asennuskustannukset, on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, jotka sopivat mihin tahansa budjettiin, ja kannattaa pitää mielessä, että lattialämmitys tarjoaa huomattavia kustannussäästöjä energialaskuissa pitkällä aikavälillä.

Kun kunnostat kylpyhuoneen, lattialämmitystä kannattaa harkita. Työvoimakustannuksia säästyy, jos lattiaa nostetaan ja muutetaan joka tapauksessa. Järjestelmän käyttömukavuutta ja kustannussäästöjä hyödynnetään pitkällä aikavälillä.

NÄYTÄ Warmup-lattialämmityksen tuotevalikoima