Tärkein ero lattiamateriaalien välillä ja niiden soveltuvuudessa käytettäväksi järjestelmän kanssa on materiaalin lämmönjohtavuus, mikä tarkoittaa, kuinka nopeasti ja tehokkaasti lämpöä tuotetaan siirtyväksi lattiapintaan.  Paras lattia lattialämmitykseen on se, jolla on hyvä johtavuus, sillä se lämpenee nopeammin, antaa enemmän lämpötehoa ja on tehokkaampi käyttää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vähemmän johtavia materiaaleja ei voitaisi käyttää lattialämmityksen kanssa.

Floor Types compatible with underfloor heating

Paras lattianpäällyste lattialämmityksen yhteydessä on laatta ja kivi. Kuitenkin yhteensopiva säteilylämmitysjärjestelmä löytyy lähes jokaiselle lattianpäällysteelle. Sopivia lattianpäällysteitä ovat:

  • Laatta, kivi ja kiillottu betoni
  • Puu ja parketti
  • Laminaatti
  • Vinyyli
  • Matto
  • Kumi

Riippumatta siitä, kunnostetaanko tai tehdäänkö uusi rakennus, kuvailemme tässä artikkelissa, mitä eri lattiapäällysteistä on tiedettävä lattialämmityksen yhteydessä.

LATTIANPÄÄLLYSTEIDEN TYYPIT

Lattialämmitystä voidaan käyttää minkä tahansa lattian alla. Ainoa ero lattianpäällysteen suhteen lattiajärjestelmässä on materiaalin lämmönjohtavuus.

LAATTA, KIVI JA KIILLOTETTU BETONI

Paras lattianpäällyste lattialämmityksen yhteydessä on laatta ja kivi. Laattojen ja kivien lämmönjohtavuus on suuri, joten lattialämmitysjärjestelmä siirtää lämmön lattiapinnalle nopeasti. Laatat ja kivi säilyttävät myös lämmön hyvin, mikä tekee järjestelmästä tehokkaan. Erinomaisen lämpöominaisuuden ansiosta laatta ja kivi sopivat erinomaisesti käytettäväksi lattialämmitykseen paikoissa joissa on suuri lämpöhäviö. Niitä voidaan lämmittää jopa 29 °C: een tai korkeampaan lämpötilaan, jolloin lämpöteho on jopa 200 W/m².

Laatan ja kiven paksuus vaikuttaa vain vähän lämpötehoon, mutta se lisää hieman lämmitysaikaa, joten maksimissaan suositellaan 20 mm paksuja laattoja, kun halutaan hyvin toimiva järjestelmä.

tile stone and polished screed flooring for underfloor heating

Laatat ja kivilattiat ovat erittäin johtavia, mikä tekee niistä parhaan lattianpäällysteen lattialämmitykseen.

Keraamiset ja kivilaatat

  • Paras lattiamateriaali lattialämmitykseen
  • Erinomaiset lämmönsiirto-ominaisuudet ja ohut profiili
  • Helppo pitää puhtaana

Kiillotettu betoni

  • Erittäin johtava, nopea lämmitysaika
  • Sopii käytettäväksi sähkölattialämmityksen kanssa

Liuskekivi ja laattakivi

  • Luonnollisesti hyvin johtava ja hyvin yhteensopiva lattialämmityksen kanssa
  • Kestävä lattianpäällyste, sopii erinomaisesti kovakäyttöisille alueille

Marmori

  • Hyvä lämmönjohtavuus, mutta hitaampi lämmitys

Asennusvinkit: lattialämmitys laatalle ja kivelle

  • Laattojen asennuksessa on käytettävä laadukasta 2-osaista, joustavaa laattaliimaa lattialämmityksen kanssa.
  • Kun asennat betonialustalle, käytä aina eristettä.

PUULATTIA

Eri tyyppisillä puulattioilla on erilaiset lämpöominaisuudet, ja siksi niiden soveltuvuus lattialämmitysjärjestelmiin on erilainen. Mitä tiheämmät ja ohuemmat lattialaudat ovat, sitä paremmin ne johtavat lämpöä ja ovat tyypillisesti sopivampia käytettäväksi lattialämmityksen kanssa.

Parketti on paras lattialämmitysjärjestelmien puulattiatyyppi, koska se reagoi hyvin lattian lämpötilan muutoksiin. Muita puulattioita voidaan myös käyttää, mutta käytettäessä pehmeää ja vähemmän tiheää puuta on kiinnitettävä huomiota lattialaattojen paksuuteen niin, että ne eivät toimi lämmöneristeenä. Yleensä puulattiapinnoilla lattian pinnan lämpötila ei saa olla yli 27 °C.

Lattialämmitys muuttaa puun kosteuspitoisuutta, joten valitun puulattian on pystyttävä mukautumaan lattian lämpötilan muutoksiin muuttamatta lattian ulkonäköä. Kuivattu puu toimii yleensä parhaiten lattialämmityksen kanssa, mutta tarkista aina lattiavalmistajalta, että materiaali sopii käytettäväksi lattialämmityksen kanssa.

wood flooring for underfloor heating

Lattialämmitystä voidaan käyttää eri puulattiatyyppien kanssa, mutta lattialevyjen paksuuteen on kiinnitettävä huomiota niin, että ne eivät toimi lämmöneristeenä.

Parketti

Paras puulattia lattialämmityksen kanssa. Se toimii hyvin muuttuvan lattian lämpötilan kanssa ja mukautuu muuttuvaan kosteuspitoisuuteen

Kiinteä jalopuu

Altis kosteudelle ja lämpötilan muutoksille, joka saattaa johtaa rakoiluun ja kuplimiseen. Huolehdittava siitä, että se on yhteensopiva lattialämmityksen kanssa riittävän lämmöntuotannon varmistamiseksi – tarkista aina valmistajalta, onko sopiva lattialämmitykseen

Pehmeät puut

Soveltuu käytettäväksi lattialämmityksen kanssa, mutta huomiota on kiinnitettävä lattialaattojen paksuuteen, jotta lämmöntuotto olisi riittävä

Parkettilattia

Saatavana joko massiivipuusta tai muokatusta puusta ja useimmat tyypit soveltuvat käytettäväksi lattialämmitykseen.

Bambu

Samankaltainen kuin parketti, koska se on hyvä lämmönjohtaja, se soveltuu hyvin myös lattialämmitykseen

Asennusvinkit: lattialämmitys puulattioilla

Puu on luonnollinen materiaali, johon materiaalin ympärillä oleva ympäristön kosteus vaikuttaa. Siksi lattialämmityksen asennuksessa on tärkeää varmistaa puulattian oikea kosteuspitoisuus ja lämmitysjakson pituus asennuksen aikana.

Parketti voidaan asentaa suoraan lattialämmitykseen, jossa on kelluva lattia tai paloiteltu järjestelmä. Alle 20 mm paksut levyt tarvitsevat tukea ja ne kiinnitettävä siten, että ne tukevat rakennetta sopivasti. On suositeltavaa käyttää matalaa alakatetta asennettaessa levyt betonin päälle.

LAMINAATTILATTIA

Tämä synteettinen lattia simuloi puuta ja on tahraantumaton ja naarmuuntumaton lattianpäällyste. Se on helppo asentaa ja kustannustehokas ratkaisu. Useimmat laminaatit soveltuvat käytettäväksi lattialämmityksen kanssa, mutta on suositeltavaa tarkistaa se lattian valmistajalta ennen järjestelmän asentamista.

VINYYLILATTIA

Vinyylilattia voidaan käyttää turvallisesti lattialämmitykseen. Vinyyli lämpenee ja jäähtyy nopeasti. Vinyylilattiat ovat maksimilattialämpötilan rajoituksen alaisia, tavallisesti 27 °C, mikä rajoittaa lämmöntuotantoa, joten niitä ei suositella suurissa lämpöhäviöalueissa.

KUMILATTIA

Kumia voidaan käyttää lattialämmitykseen. Kiinteä kumilattia on yleensä hyvin johtava, joten se kuumenee nopeasti ja tuottaa korkean lämpötehon. Tarkista aina kuitenkin valmistajalta, että se sopii lattialämmitykseen.

MATTOPINNOITE

Matto soveltuu käytettäväksi lattialämmityksen kanssa edellyttäen, että maton tai alustan materiaali ei toimi lämpöä eristävänä eristeenä. Kaikkien materiaalien kokonaisvastus, mukaan lukien kaikki alus- ja päällystysmateriaalit, ei saa ylittää 0,25 m²K/W, jotta järjestelmä saa aikaan riittävän lämpötehon.
carpet flooring for underfloor heating
Laminaatti- ja mattolattiapinnoite soveltuu käytettäväksi lattialämmityksen kanssa, mutta on varmistettava, että kaikkien materiaalien kokonaislämmönvastus ei ylitä 0,25 m²K/W, jotta saavutetaan  riittävä lämpöteho.

ERILAISTEN LATTIOIDEN LÄMMITYSAJAT

Lattiamateriaalin valinta vaikuttaa lämmitysaikaan, koska jokaisella materiaalilla on erilainen lämpömassa ja johtavuus. Mitä pienempi lämpömassa ja suurempi johtavuus, sitä nopeammin lattialämmitysjärjestelmä siirtää lämmön lattian pinnalle. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että materiaalit, joiden lämpömassa on alhainen, jäähtyvät nopeammin kuin materiaalit, joilla on suuri lämpömassa. Järjestelmän reagointia voidaan parantaa käyttämällä eristyslevyjä lämmön siirtämiseksi lattiapäällysteeseen.

Eri lattiamateriaalien vertailukelpoiset lämmitysajat

comparative heat-up times graph of different flooring materials for underfloor heating

LATTIANPÄÄLLYSTEMATERIAALIN VAIKUTUS LÄMMÖNTUOTANTOON

Lattian valinta vaikuttaa järjestelmän maksimilämpötilaan, koska tietyillä lattianpäällysteillä on maksimilämpötilan rajoitus, joka rajoittaa maksimilämpötilaa. Järjestelmän lämpöteho riippuu lämmitettävän tilan kokonaispinta-alasta sekä ilman ja lattian lämpötiloista. Lämpötehoon vaikuttaa jokainen näistä kolmesta tekijästä. Lattianpäällyste on yleensä helpoin vaihtaa, koska huoneen koko ja mukavuusilman lämpötila ovat jo melko vakioita.

On tärkeää varmistaa, että lattian lämpöteho on suurempi kuin huoneen lämpöhäviö. Kuten alla oleva kaavio havainnollistaa, kaksikerroksinen ero lattian lämpötilassa on suuri ero lämmöntuotannossa. Joten jos valittua lattiaa voidaan lämmittää vain 27 °C: een ja tämä ei anna tarvittavaa lämpötehoa, voi olla hyötyä siirtymisestä lattiapäällysteeseen, joka voidaan lämmittää 29 °C: seen, jotta saadaan enemmän lämpötehoa. Lisäksi lisälämmityksen lisäämisen voidaan katsoa varmistavan, että lämmitysjärjestelmä täyttää odotukset.

Lämpöteho ja lattian lämpötila

heat output and floor temperature chart for underfloor heating

Suurin lämpöteho on suoraan sidoksissa lattian lämpötilaan. Kaaviossa on esitetty lattialämmitysjärjestelmän maksimilämpöteho, kun haluttu huonelämpötila on 21 °C ja lämmitetty alue 10 m².

Jos haluat asentaa lattialämmityksen, tutustu lattialämmityksen tuotevalikoimaamme ja löydä järjestelmä, joka sopii käytettäväksi valitun lattianpäällysteen kanssa tai pyydä täältä ilmaista tarjousta.