Kodin lämmittäminen koko talven ajan voi lisätä kustannuksia – ja nopeasti. Mutta se on myös tarpeellista. Valitettavasti tämä aiheuttaa suuria lämmityskustannuksia monille meistä, minkä vuoksi termostaatit ovat tulleet suosituimmaksi vaihtoehdoksi kodin lämpötilan ohjaamiseen. Tutkimuksen mukaan monet meistä tekevät kalliita virheitä sen käytön yhteydessä. Tässä artikkelissa tarkastellaan yleisimpiä virheitä, joita ihmiset tekevät termostaattia käytettäessä ja miten niitä voidaan välttää ja pitää energialaskut mahdollisimman alhaisina, samalla kun koti pysyy viihtyisänä ja lämpimänä koko talven ajan.

Thermostats Mistakes Blog

1. VIRHEELLISEN LÄMPÖTILAN ASETTAMINEN

Oikean lämpötilan asettaminen termostaatille on avain kodin viihtyvyyteen.  Nykyään monet ihmiset huomaamatta ylikuumentavat kotinsa, mikä johtaa hukkaenergiaan ja levottomiin, tunkkaisiin öihin, mikä voi aiheuttaa päänsärkyä. Ja vaikka mukavuutta ei voida tarkasti määritellä, on suositeltavaa, että olohuoneen lämpötila on 21-22 ºC, kun taas makuuhuoneiden ja kaikkien muiden käytössä olevien huoneiden tulee olla 18-20 °C. Huoneen lämpötila ei saa ylittää 24 °C.

Keskuslämmitysjärjestelmät eivät salli yksittäisten huonelämpötilojen hallintaa, ja eteisessä on liian usein vain yksi termostaatti, mikä vaikeuttaa lämpötilojen tasapainottamista koko kodissa. Yksinkertainen vihje voi auttaa tässä: kytke lämmitys päälle ja aseta patterin lämpötaso sopivaksi olohuoneeseen. Aseta sitten venttiilit jäljellä oleviin huoneisiin yhden pykälän alemmalle tasolle. Jos esimerkiksi olohuone tuntuu miellyttävältä patterin venttiilin tasolla 4, silloin makuuhuoneen on oltava tasolla 3 tai pienemmällä. Lopuksi eteisen termostaatti on asetettava 20 °C: een – koska se on viimeinen lämmitettävä paikka. Tämä varmistaa sen, että kaikissa huoneissa on mukava lämpötila ilman ylikuumenemista. Käyttämättömien huoneiden ovien pitäisi olla suljettuina ja lämpöpatterit asetettuna alimmalle tasolle.

2. TERMOSTAATIN KÄÄNTÄMINEN ISOMMALLE HUONEIDEN NOPEAAN LÄMMITYKSEEN

Jos juuri saavuit kotiin kylmään taloon jäätävänä talvipäivänä, saattaa tuntua järkevältä nostaa termostaatin lämpötilaa.  Mutta se ei auta tuntemaan lämpimältä ja miellyttävältä yhtään nopeammin. Syy tähän on yksinkertainen: termostaatilla ei voi valvoa sitä, kuinka nopeasti talo lämpenee;  se on asetettu säätämään lopullinen lämpötila halutulle mukavuustasolle. On parasta ajatella perustermostaattia lämpötilanrajoittimena. Se sallii lämmityksen olevan täysillä, kunnes asetettu lämpötila on saavutettu, jolloin termostaatti sammuttaa lämmityksen, kunnes lämpötila taas laskee uudelleen. Mukavuusastetta korkeamman lämpötilan saavuttaminen mahdollistaa siten järjestelmän ylikuumenemisen, mikä tekee tilasta epämukavan lämpimän ja tunkkaisen, samalla hukaten energiaa.

3. LÄMMITYKSEN PITÄMINEN PÄÄLLÄ JATKUVASTI

Pääsääntöisesti, järkevintä on alentaa lämpötilaa, kun kukaan ei ole kotona. Tämän perustelu on yksinkertainen: kodin menettämän lämmön määrä liittyy talon sisä- ja ulkopuolella olevaan lämpötilaeroon. Mitä kylmempi ulkona, sitä enemmän lämpöä menetetään; mitä lämpimämpi sisällä, sitä enemmän lämpöä menetetään. Näin ollen mitä vähemmän lämpöä menetetään, sitä vähemmän energiaa käytetään ylläpitämään kotona mukavaa lämpötilaa. Siksi on tehokkaampaa kääntää lämmitys alas mukavuustason alapuolelle, kun olet poissa kotoa.

Jos alhaisen lämpötilan asettaminen voi säästää rahaa, niin miksi niin monet ihmiset eivät noudata tätä yksinkertaista sääntöä? Syy tähän on helppo selittää: kylmään taloon tuleminen saa useimmat ihmiset kääntämään termostaatin normaalia mukavuustasoa korkeammalle, ylikuumentamaan talon ja tuhlaamaan säästämänsä rahat, jotka he saivat käyttämällä matalaa lämpötilaa, silloin kun olivat poissa kotoa. Näissä tapauksissa ohjelmoitavat termostaatit toimivat hyvin, ne takaavat lämpimät huoneet, jotka ovat toimineet energiatehokkaasti, silloin kun he itse ovat poissa kotoa.

Valitettavasti asiat voivat olla hieman monimutkaisempia, kun aikataulut muuttuvat, tai silloin kun järjestelmät eivät reagoi nopeasti, kuten lämpöpatterit tai vesikiertoinen lattialämmitys. Tällöin älykäs termostaatti voi säästää paljon rahaa. Parhaat älykkäät termostaatit oppivat talon lämmittämiseen tarvittavan ajan (joka on ainutlaatuinen kullekin kodille) ja käyttävät tätä tietoa yhdessä sen kanssa, kuinka kaukana käyttäjä on kodistaan. Tällöin ne varmistavat, että järjestelmä aktivoituu automaattisesti juuri oikeaan aikaan, tuottamalla maksimaalisen tehon, mukavuutta uhraamatta. 

4. LÄMMITYKSEN LAITTAMINEN POIS PÄÄLTÄ SEN SIJAAN ETTÄ KÄYTTÄISI TERMOSTAATIN ASETUSLÄMPÖTILAA

Monet ihmiset sammuttavat lämmityksen kokonaan, kun he lähtevät talosta. Tämä voi aiheuttaa kosteuden ja homeen kasvun. Onneksi suurin osa kodeista on eristetty riittävän hyvin, joten he eivät viilene nopeasti alhaisiin lämpötiloihin päivän aikana. Samasta syystä koti ei todennäköisesti viilene huolestuttavan alhaiseen lämpötilaan yhden päivän kuluessa, kun lämmitys on pois päältä. Asetuslämpötilan käyttäminen ei tarkoita, että lämmitys on päällä, kun olet poissa kotoa. Jos asetuslämpötila on talolle sopiva, lämmitys sammuu, kun sitä ei käytetä normaalissa ajassa, mutta se on suojattu pudottamasta liian pitkälle, jos sitä ei ole odotettua pidempään.

Takaisinkytkennän lämpötilan saavuttaminen kullekin kodille voi kestää jonkin aikaa ja saattaa vaatia hieman kokeilua, mutta hyvä lähtöasetus on noin 16 ºC. Keskimääräinen koti tarvitsee noin 1 tunnin lämmetäkseen noin 16 ºC: sta 21 ºC: een, joten ohjelmaa on säädettävä vastaavasti. Älykkäät termostaatit pienentävät testaamisen vaivaa laskemalla automaattisesti parhaan mahdollisen käyttölämpötilan, kun kukaaan ei ole kotona, ja aktivoivat lämmityksen lämmittämään huoneet juuri oikeaan saapumisaikaan.

5. TERMOSTAATIN KÄÄNTÄMINEN ISOMMALLE SEN SIJAAN ETTÄ LAITTAISI PÄÄLLE YLIMÄÄRÄISEN VAATEKERROKSEN

Ylimääräisen vaatekerroksen, kuten villapaidan, käyttö voi lisätä lämmön tunnetta jopa 3 ºC. Lisäksi viralliset tutkimukset ovat osoittaneet, että keskilämpötilan alentaminen kotona 1 ºC voi säästää jopa 10% energialaskuista. Toisin sanoen: villapaidan käyttö mahdollistaa termostaatin asettamisen alhaisemmalle lämpötilalle ja pienentää keskimääräistä energialaskua. Joten seuraavalla kerralla, yritä käyttää ylimääräistä vaatekerrosta ennen lämmityksen käynnistämistä.